sunnuntai 29. maaliskuuta 2015

Pääsiäisen alla

On hyvä päivittää jouluisia leipomuksia :)
Blogi on ollut vähän tahtomattaan kohta vuoden päivittämättä. Leivontalinjastollakin oli jossain vaiheessa hiljaista, mutta joulun alla sain taas puhtia tehdä jotain uutta, ja onnistunutta.
Erityisen iloinen olin joulupipareista, meidän ruokavaliolla.
Alkuperäisen reseptin löysin Marttojen sivuilta.


Joulupiparit (gluteeniton, maidoton, munaton, soijaton)

100 g  maidotonta margariinia (esim. tummansininen Keiju)
1 dl sokeria (ruokosokeria)
3/4 dl tummaa siirappia
1/2 dl vettä
1 tl kanelia
1/2 tl inkivääriä
1 tl kardemummaa
1/2 tl soodaa
2 dl teff-jauhoja
1 dl hienoja riisijauhoja (Doves Farm)
1 dl tattarijauhoja (Viljatuote)
1 1/2 rkl tapiokatärkkelystä (Vuohelan Herkku)

1. Kiehauta rasva, sokeri, siirappi, vesi ja mausteet kattilassa. Jäähdytä seos. Lisää jauhot, joihin on sekoitettu sooda. Anna taikinan kovettua kylmässä hetki.
2. Kaaviloi taikinasta noin puolen sentin paksuinen levy. Ota muotilla pipareita. Paista 200 asteessa noin 5 - 7 minuuttia.

Kannttaa jättää taikina aika löysäksi ja lisätä esim. riisijauhoja vaivausvaiheessa. Toimii hyvin ja pipareista tulee tosi maukkaita. Vein taikinaa myös päiväkotiin, jotta minibambini sai myös leipoa päikkärissä. Tädit olivat urakalla maistelleet taikinaa ja todenneet sen maistuvan oikeasti piparilta.




Martat pelastivat minut torttupulmastakin. Tosin tähtitorttuja taikinasta ei saanut ei sitten millään. Taikinan tein Marttojen perunavoitakinaohjeella (margariinina tummansininen Keiju ja jauhoina Viljatuotteen vaalea jauhoseos). Otin takinasta pyöreällä torttumuotilla ympyröitä, laitoin keskelle Dronningholmin luumuhilloa ja voitelin reunat vedellä, jotta sain päällimmäisen taikinan kestämään paremmin. Ihan onnistuneita, vähän kuivakoita minun makuun.



Joulupullaksi leivoin tällä kertaa pullapoikia. Leivoin keskimäärin paljon pullaa, joten en nyt tarkalleen muista, mutta taikina taisi olla perinteinen rusinapullataikina.
Pullataininan teen tällä ohjeella, vaihdelleen maitoja (riisimaito, riisikookosmaito, hirssimaito, mantelimaito, suklaamantelimaito)


Pullataikina (maidoton, munaton, soijaton, gluteeniton)

1l esim. riisikookosjuomaa
2pss kuivahiivaa
4rkl psylliumia
(anna turvota 10 minuuttia)
2dl sokeria
2-4tl kardemummaa
2tl suolaa
n.7dl Viljatuotteen vaaleaa jauhoseosta
3dl hienoa riisijauhoa (Doves Farm/Risenta)
2dl juoksevaa margariinia (esim. Sunnuntai)

Oman maun mukaan taikinaan voi lisäsä rusinoita/kuivattuja mustikoita/mantelirouhetta tmv. Lisään takinaan joskus myös marjajauheita (mustikka-/puolukkajauhetta).
Vaivaa pullat heti ja kohota vasta pellillä. Paista 225 asteessa, kunnes pullat ovat kypsiä. Teen niin erilaisia pullia, etten koskaan edelleenkään katso kellosta paistoaikoja.





Tässä muutamia esimerkkejä, mitä kaikkea ohjeella saa aikaiseksi. Ehdoton suosikkini ovat nuo toiseksialimmat suklaapuolukkapullat.


Herkullisia hetkiä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti