perjantai 11. lokakuuta 2013

Ilon kyyneleitä

Ehkä tästä vielä nousuun päästään, tämän leipomisen kanssa nimittäin.

Täällä ollaan oltu todella kipeenä koko viikko. Pienemmän luulin jo parantuneen, mutta eilen nousi uudelleen kova kuume, syyksi löytyi korvatulehdus ärhäkän yskäflunssan lisäksi. Myös isompi on kovassa kuumeessa eikä omakaan olo ole kehuttava.
Mä oon suhtautunu aika kielteisesti ylipäätään yskänlääkkeisiin, eikä niitä nykyään paljon suositellakaan. Ainakaan lapsille. Meillä yskä on ollut tässä taudissa sitä luokkaa, ettei täällä nuku kukaan, vähiten yskijä, eikä päivälläkään tule olemisesta sen louskuttamisen takia yhtään mitään. Eilen sitten lääkäri kirkoittikin meille antibioottien lisäksi reseptin yskänlääkkeeseen. Äitini tiesi kertoa, että on todella vanha yskänlääkemerkki, mutta hyvä yskänlääke ja sitä harvat lääkärit nykyään enää kirjoittaa. Kalliskin se mokona pullo oli, mutta meille se toi yöunet, eikä tänäänkään ole enää louskutusta tarvinnut kuunnella. Meillähän menee koko ajan myös se astaman estolääke, mistä ei tässä tilanteessa ole tietenkään apua.

Tässä vinkkinä.


 Sain työkaveriltani lainaan kirjan gluteenittomista leivonnaisista. Kuten viimeksi kirjoittelin, vähän masennuin tiedosta kananmuna- ja soija-allergiasta. Lapset on syöny tosi huonosti tällä viikolla ja kun rauhoituin kotiin hoitamaan, alkoi ajatus taas luistaa. Meillä ei edelleenkään ole yleiskonetta (vinkkejä hyvistä??), joten viljaton, maidoton, munaton ja soijaton pullataikina käsin vaivattuna/mun ranteilla edes vatkaimella vaivattuna ei ole ollut kovin houkutteleva ajatus. Löysin kirjasta alla olevan pullan ohjeen, jota aloin muokkaamaan meille sopivaksi. 


Tein tuosta ohjeesta vain puolet, koska a) uskoin niiden epäonnistuvan ja b) en ollut varma mikä määrä on hyvä meidän leipäkoneella alustaa. Tässä lopputulos, ja todellakin, niin voisin itkeä onnesta!! Parhaan palautteen saa asiakkailta: "Äiti, teetkö näitä huomennakin?", joten makukaan ei ole hullumpi :D
Isoja pikkupullia, eikä vieläkään mitään kaunokaisia, mutta sentään pullia. Niiden tekoa olen vähän pelännyt ja viivytellyt jo kohta vuoden.





Pikkupullat

2,5dl vettä tai maitoa (mitä nyt pystyy käyttämään)
1,25tl psylliumia
-> turvota n.10 min.
1dl sokeria
3/4tl suolaa
1dl maidotonta juoksevaa tai suletettua margariinia
1dl tapiokatärkkelystä (Vuohelan Herkku)
1dl perunajauhoa
3dl tummaa täysjyväriisijauhoa (Viljatuote)
1pss kuivahiivaa
2 rkl (reilua) mantelijauhetta

Tein taas niistä tarvikkeista mitä kotoa löytyi. Nää mun leipomisideat tulee aika äkkiä ja ne pitää toteuttaa heti, niin aina ei mm. kardemummaa kaapissa ole :) Kun olin turvottanut psylliumin vedessä lisäsin sokerin, suolan, rasvan ja reilu puolet jauhoista. Leipäkoneen alustusohjelma pitää pienen tauon, jonka aikana voi lisätä ainesosia taikinaa. Lisäsin silloin loput jauhoista. Sitten vaan riisijauhon avulla pyörittelin käsissä pullat pellille, kohotin sen aikaa kun uuni lämpesi 225 asteeseen ja paistoin pullat kauniin ruskeiksi. Pullia en voinut voidella, mutta pullasudilla painelin kevyesti vettä pullan päälisosaan, jotta raesokerit tarttuvat paremmin kiinni.

Tästä tuli niin hyvä mieli.



Ihanaa syysviikonloppua!


Tiina









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti