torstai 14. maaliskuuta 2013

Vaniljaiset pikkuleivät



Ja todellakin tälläkin kertaa viljattomina, sekä maidottomina. Näistä tulee onnistuessaan jotenkin voittaja-fiilis :D Mulla ei varmaan ole tämän Pakko Leipoa-syndrooman kanssa itsesuojeluvaistoa ollenkaan. Lasten päiväkoti on ottanut erityisruokavaliot huomioon paremmin kuin uskalsin edes toivoa. Ainut isompi miettimisen paikka on ollut herkkujen kanssa. Lähes kaikki karkit ja suklaat sekä leivonnaiset sisältävät viljoista tehtyjä tärkkelyksiä tai siirappeja. Jotta pienemmän ilo ei jäisi pelkkiin rusinoihin kun muut herkuttelevat mm. synttäritarjottavilla, on päikkärissä jo leivottu ensi hätään kääretorttua. Juttelin keittäjän kanssa, ja taas tuli pakottava tarve leipoa.  Mitään pyyntöä tai edes toivetta leivontaan ei päikkäristä tullut. No, miksi se itsesuojeluvaisto puuttuu. Eilen hoitopäivän jälkeen juoksin kauppaan ostamaan tarvikkeita, mies on kuumeessa, ja voin kertoa, ettei viljaton pikkuleipätaikina kuuluu parhaimpiin ystäviini :P äärettömän hankala käsitellä. Siinä sitä oli haastetta illalle lasten kanssa. Löysin yhden ohjeen, jota aloin muokkaamaan mieleisekseni. Ohjeessa käskettiin pursottaa takinasta pikkuleipiä pellille, minä taas halusin tehdä muotilla. Sain kuin sainkin pikkuleivät tehtyä, maku on hyvä, ulkonäöllisesti en saa näistä viljattomista nyt millään ainakaan alkuun mieleisiä. Enkä suosittele viljattomasta taikinasta, ainakaan tästä, tekemään muotilla mitään. Minä sain räpellettyä kiireessä muutaman Hattivatin, jotka oli pakko voidella munalla, että pysyivät paiston jälkeen kasassa. Tosin tällä menetelmällä Hattivatti-parkojen tunnistettavuus kärsi :) Ja kannattaa jättää ksantaani ohjeesta pois, jos ei halua pikkuleipien turpoavan. Leivontaan ja leivitykseen suosittelen hienoa riisijauhoa (esim. Viljatuotteen).


"Hattivatit" (onneksi lapset tykkäsitvät)


Kiireessä pyörittelin lopusta taikinasta vain palloja pellille.


Vaniljaiset pikkuleivät

200g maidotonta margariinia
1,5 dl sokeria
1-2 tl vaniljasokeria
1,5 dl hienoa riisijauhoa
1,5 dl perunajauhoa
1,5, dl mantelijauhoa
1 iso kananmuna
(ripaus ksantaania)


Vaahdota voi ja sokerit hyvin. Sekoita jauhot joukkoon ja lisää kananmuna. Jos käytät ksantaania, sekoita se jauhoihin. Pursota tai pyörittele taikinasta pikkuleipiä pellille. Paista 175 asteessa vaalean ruskeiksi, n. 12 min.

Seuraavan kerran voisin kokeilla mantelirouheen tai kookoshiutaleiden kanssa. Ostin myös jo vaniljatankoja. Jos opettelisi tekemään itse vaniljasokeria, se toisi enemmän aitoa makua.


Tekaisin samalla mustikkamuffineja luotto-ohjeellani lapsille päikkäriin. Ohje löytyy täältä. Niitä on helppo vaikka kuorruttaa tarpeen tullen.





Toivotaan, että herkut maistuvat!


Tiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti